Lezing Groen en Gezondheid

Groen is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van mensen. Martin Knol, hovenier, docent en tuinontwerper zal donderdagavond 17 maart op uitnodiging van de Van Swietentuin in Frederiksoord een lezing houden over dit onderwerp.

Omdat groen belangrijk is voor de gezondheid en het welzijn van mensen, moet je zorgen dat groen toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen op hoge leeftijd mensen met dementie of een lichamelijke beperking. Dat vraagt een goed doordachte inrichting, is de overtuiging van Martin Knol. 

Dat groen belangrijk is voor gezondheid en welbevinden blijkt ook uit onderzoek van diverse wetenschappers. Twintig jaar geleden, tijdens de Floriade in Hoofddorp, hoorde Martin Knol voor het eerst dat hier onderzoek naar gedaan werd. De bevindingen verbaasden hem niet. Als oud-student van de tuinbouwschool in Frederiksoord en plattelandsmens was het voor hem altijd vanzelfsprekend dat groen bijdraagt aan je welbevinden. Het feit dat er onderzoek naar gedaan werd, triggerde hem. Hij verdiepte zich in de omgevingspsychologie en verbond die kennis aan ontwerp van buitenruimten.   

In 2015 verscheen van zijn hand het boek ‘Buiten beter, beter buiten’. In dat boek legt hij uit wat groen doet met je welbevinden. Hij laat in dat boek zien hoe een goede inrichting een bijdrage kan leveren aan gedrag, welbevinden en gezondheid. 

Martin Knol heeft ervaring als hovenier, docent Tuin & Landschap en tuinontwerper. Hij heeft een adviesbureau voor groen en gezondheid. Hij ontwerpt buitenruimtes die een bijdrage leven aan het welbevinden van gezonde en zieke mensen, die het gedrag beïnvloeden van mensen in de verschillende fasen van het leven en die een bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen in zorginstellingen. 

Op uitnodiging van de Van Swietentuin, de Tuin Zonder Drempels in Frederiksoord geeft hij op donderdagavond 17 maart een lezing over dit onderwerp. De bijeenkomst wordt gehouden in de tuin (Majoor van Swietenlaan 1b, 8382 CE Frederiksoord). De lezing begint om 20:00 uur. Entree: € 5,00.

De Van Swietentuin, Tuin Zonder Drempels in Frederiksoord is een inspiratietuin voor aangepast tuineren. De tuin laat zien hoe een mens ondanks hoge leeftijd of beperking toch nog actief kan zijn in de tuin.