Nieuws

Verkoop tomatenplanten 2021

Gezond en kleurig nieuws vanuit de Van Swietentuin in Frederiksoord.

Ook dit jaar kan er geen Lentefair georganiseerd worden. Misschien wèl een Zomerfair op 3 en 4 Juli 2021 ( afhankelijk van Corona-maatregelen).

Maar zeker wel een verkoop van onze razend populaire tomatenplanten!


Niets let ons om ook dit jaar weer mooie tomatenplanten en ander zaaigoed te kweken. Dit omdat we het leuk vinden om bijzondere rassen te kweken en aan te bieden, maar ook om met de verkoop van deze plantjes onze kas te spekken, zodat we onze tuin kunnen blijven onderhouden.

Reserveren/bestellen van onderstaande planten is vanaf 15 april mogelijk via het mailadres; secretariaat@vanswietentuin.nl

Gereserveerde planten zijn af te halen op vrijdag 7 mei tussen 10.00 en 16.00 uur bij het hek van de Van Swietentuin, of tijdens de biologische markt op 8 mei. 

Verkoop aan particulieren tijdens de biologische markt in Frederiksoord op zaterdag 8 mei 2021 tussen 09.00 en 14.00 uur.

Graag pinnen en neemt u zelf een doos of tas mee?Wacht niet te lang, kom niet te laat. Ervaring leert dat de planten de kraam uit vliegen…

Prijzen; 

Kaskomkommers € 5,-

Courgettes en pompoenen € 2,50

Rhodochiton € 3,-

Overigen € 2,00 per stuk en 6 voor € 10,00

Tomaten 2021

Black Cherry

Black Russian

Coeur de Boeuf​​​​

Costoluto Fiorentino

Dancing with Smurfs

Green Zebra

Iris

Lemon tree

Limoges gele streep

Marmande

Moneymaker

Pinocchio

San Marzano

Saint Pierre

Sweety

Tiny Tim

Window Box geel

Yellow Pear

Paprika , peper en aubergine 2021

Aubergine Black Beauty

Paprika geel

Paprika punt Zoete Rode

Peper rode

Peper Spaanse

Peper Cayenne

Courgette geel

Courgette groen

Kaskomkommer

Komkommer buiten

Augurken

Pompoen fles

Pompoen Hokkaido

Eenjarigen 2021

Afrikaan hoog Tagetes paluta durango

Clarkia amoena Zomerazalea

Dagschone blauw

Dagschone gemengd

Hibiscus

Ipomea blauwe winde

Kattensnor Cleome paars

Kattensnor wit

kattensnor rose

Malva Sylvestris Groot Kaasjeskruid

Nicotiana lime green

Nicotiana Sylvester

Papaver dubbele rood

Rhodochiton

Zinnia gemengd

Zinnia  gemengd Liliput

Zonnebloem 1,40 mtr

Zonnebloem pot 0,40 mtr

De tuinhaas in verhuisd naar de Van Swietentuin

Het kunstwerk “de tuinhaas”, trots onderdeel van de historie van de tuinbouwschool, heeft een nieuw onderkomen gevonden in de Van Swietentuin.

De nieuwe plek van de tuinhaas in de Van Swietentuin

Het oorspronkelijke voorstel tot het plaatsen van een kunstwerk in de tuinbouwschool:

Het voorstel om een kunstwerk te plaatsen in de tuinbouwschool

Verkoop plantjes groot succes

De LenteFair is dit jaar niet doorgegaan, dus er moesten nieuwe wegen gevonden worden om de opgekweekte tomatenplantjes aan de man te brengen. Het werd een kraampje op de biologische markt die iedere zaterdag op het terrein vlak naast de ingang van de VanSwieten tuin wordt gehouden. Met groot succes! Mede dankzij een advertentie in enkele huis-aan-huis bladen, vermeldingen via deze en andere websites en de mogelijkheid om per E-mail een reservering te plaatsen, is de volledige voorraad in één ochtend verkocht! Een opsteker voor de vrijwilligers die met veel enthousiasme de plantjes hebben opgekweekt. Hieronder een foto impressie.

Uiteraard moet de kraam voldoen aan Corona beschermende maatregelen.
Tevreden vrijwilligers/verkopers bij een uitverkochte kraam.

Heropening van de tuin

Op zaterdag 31 augustus is de vanSwietentuin heropend.

Na jaren van renovatie, onderhoud en beheer door enthousiaste vrijwilligers heeft de Van Swietentuin weer een nieuwe, eigentijdse uitstraling gekregen. De Tuin Zonder Drempels is in een nieuw perspectief geplaatst en is hiermee gereed voor de toekomst. Op een zonovergoten zaterdagmiddag 31 augustus werd deze mijlpaal gevierd met een officiële heropeningsbijeenkomst. In aanwezigheid van begunstigers, donateurs, vrijwilligers en leden van het bestuurhield voorzitter Harte Hartlief de openingsspeech met daarinspeciale aandacht voor de belangrijke rol van de vrijwilligersvoor het in stand houden van de Van Swietentuin. Simone Bakker en Marten Haveman, respectievelijk ontwerpster en vrijwilliger-coördinator van de tuin hadden de eer om samendoor middel van het doorknippen van het lint de opening te verrichten. Aansluitend werd een rondleiding gegeven. De Tuinen van Frederiksoord zijn van april tot en met oktober elke dinsdag en woensdag open van 10:00 – 15:00 uur.

Simone Bakker en Marten Haveman verrichten de openingshandeling
Met daarna een rondleiding

En Tot slot een woord van dank aan de voorzitter Harte Hartlief

De lente is in aantocht!

Hoewel het nog vroeg in het jaar is, laat de lente zich soms al voorzichtig zien. De krokussen hebben de mooie dagen in ieder geval al enthousiast begroet en zijn tevoorschijn gekomen.

Dit is traditiegetrouw ook de tijd om weer te starten met het opkweken van de groente- en tomatenplantjes, zodat deze op tijd zijn uitgegroeid tot stekjes van de juiste grootte, geschikt voor de verkoop tijdens de lentefair in mei.

Er is veel gebeurd in 2018

Hoewel het op de website enige tijd stil is geweest, was er in de zomerperiode in de tuin volop activiteit:

De verticale tuinwand, het insectenhotel, klimopzuilen, nieuwe pergola, damwand bij de vijver, en het laatste grote project; het vernieuwen van de vloer in het paviljoen.

En natuurlijk is er het hele jaar door volop onkruid gewied…..